Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

Στα ύπουλα πέρασε η εξαίρεση του να παρουσιάσω και Σουηδικές σειρές εκτός των Βρετανικών, αυτή εδώ όμως δε γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Έτσι λοιπόν για σήμερα θα δούμε μια Ελληνική σειρά, από τις πιο αξιόλογες που προβλήθηκαν ποτέ από την Ελληνική τηλεόραση.

Η σειρά προβλήθηκε σε 18 επεισόδια από τη Δημόσια τηλεόραση το 2000 και αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Σταμάτη Κραουνάκη με τη φωνή ποιας άλλης από της πρωταγωνίστριας Μαρινέλλας.

Ανατολή Σερμπάν, Κίτσα Αλεξάντερ, Νανίνα Ζολά, Γκλόρια Δουράμπεη κι από κει και πέρα Τζίμης Σάμπας, Φρίξος, χορευτής Μουζάς, τενόρος Μαβής, Κολοσσός, Μιράντα, ο θίασος της φοβερής και τρομερής Μαρίκας Σουέζ ο οποίος περιόδευε λουτροπόλεις και στρατόπεδα στα τέλη της δεκαετίας του 40 με αρχές της δεκαετίας του 50.      

Τενόρος Μαβής, Νανίνα Ζολά, Κίτσα Αλεξάντερ, Γκλόρια 

Χορευτής Μουζάς, Γκλόρια, Κίτσα, Νανίνα, Ανατολή, Φρίξος

Γκλόρια, Μουζάς, Νανίνα, Κίτσα


Η Μαρίκα επί τω έργω

Με αρχή το 1949 και τέλος τη σύγχρονη εποχή, η ιστορία ξεκινά από τα Αρκτικά, μια φανταστική λουτρόπολη στη Πέλλα κοντά στα σύνορα ενώ όλες οι υπόλοιπες αναφορές σε λουτρά αφορούν σε υπαρκτά μέρη. Λαγκαδάς, Πόζαρ, Σιδηρόκαστρο, Αιδηψός, Μέθανα, Καϊάφας κλπ.

Το θίασο ακολουθούν και δυο παιδιά ο Στάθης και η Ματίλντα, θύματα των σκοτεινών εποχών και των εκκαθαρίσεων ένθεν κι ένθεν που με πρόσχημα ιδεολογικούς σκοπούς εξυπηρετούσαν φόνους για προσωπικές διαφορές και αρπαγή περιουσιών.

Νανίνα Ζολά, Τζίμης Σάμπας, Μαρίκα Σουέζ, Ματίλντα, Στάθης

Ο Στάθης Χωραφάς, μεσήλικας σήμερα και αυτό που λέμε "εκ πεποιθήσεως εργένης" διευθύνει ένα περιοδικό για μέλισσες, ιδιοκτήτρια του οποίου είναι η σύντροφός του Δέσποινα Δεσίπρη. Ζει μια ήσυχη και απλή ζωή ώσπου μια μέρα μαθαίνει από ένα δικηγόρο ότι η Μαρίκα δολοφονήθηκε στα Αρκτικά ενώ η αδερφή της η Μιράντα την οποία φρόντιζε, πέθανε μετά από λίγες μέρες ανήμπορη από ασιτία

Το επόμενο διάστημα μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες μαθαίνει ότι όλα τα μέλη του θιάσου ζούσαν ώσπου κάποιος άρχισε να τα σκοτώνει ένα ένα. 

Οι περισσότεροι ήταν υπάλληλοι σε λουτρά ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για τη Ματίλντα το "σφουγκαρόφιδο" δε μπόρεσε ποτέ ο Στάθης να μάθει τίποτα τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από το 1950 όταν παντρεύτηκε ένα πλούσιο Καστοριανό διαμαντέμπορα που την πήρε μαζί του στη Νότια Αφρική. 

Η Δέσποινα, μαθαίνοντας όλο αυτό το διάστημα αποσπασματικά κάποια πράγματα για το παρελθόν, στην αρχή ανησυχεί μήπως ο Στάθης ευθύνεται για όλο αυτό το θανατικό αλλά στη συνέχεια οι φόβοι της επικεντρώνονται στο ότι μήπως ο Στάθης είναι το τελευταίο θύμα του σκοτεινού εκδικητή. 
Από τις καλύτερες στιγμές της σειράς κατά τη γνώμη μου είναι όταν σε ένα όνειρο του Στάθη, η Δέσποινα συναντάει τη Μαρίκα και το θίασο στις όχθες της λίμνης του Καϊάφα.




Ο επίλογος γράφεται με την αναφορά για τη διάλυση του θιάσου το 1954 καθώς και με την αποκάλυψη του "εκδικητή" και το τραγικό του τέλος.


Ο αποχαιρετισμός στο Στάθη 

Το τραγούδι των τίτλων

Το 2000 μια νέα δεκαετία και μια νέα χιλιετία ανέτελλε γεμάτη υποσχέσεις για αλλαγές. Νέα πρόσωπα έκαναν κι αυτά την εμφάνισή τους γεμάτα υποσχέσεις για ένα λαμπερό μέλλον. Έτσι βλέπουμε να κάνουν περάσματα μέσα στα επεισόδια τον Αλμπέρτο Φάις ντυμένο στρατιώτη σε μια σκηνή με τη Ματίλντα και την Μαρία Σολωμού σε μια άκρως ερωτική σκηνή με το μεσήλικα Στάθη. 



  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The Saint – Ο Άγιος

Οι περιπέτειες του Simon Templar ( Roger Moore ) ξεκίνησαν να προβάλλονται στο δίκτυο ITV   από το 1962 έως το 1969, σύνολο επεισοδίων 118 κάποια από τα οποία παίζονται σε επαναλήψεις ακόμα και σήμερα.   Έμεινε στη μνήμη μας για δυο πράγματα.   Το ανθρωπάκι με το φωτοστέφανο στους τίτλους έναρξης το οποίο έγινε tattoo , μπρελόκ για κλειδιά ακόμα και κόσμημα. Και το VOLVO 1800 C . Τη σεζόν 1978-79 το ITV αποφάσισε να συνεχίσει τη σειρά με νέο τίτλο Return of the Saint και πρωταγωνιστή τον Ian Ogilvy αλλά χωρίς επιτυχία. Το αυτοκίνητο του νέου Simon Templar ήταν μια Jaguar XJS. Πηγή  IMDb

Dempsey and Makepeace

Το συγκεκριμένο δίδυμο συστήθηκε στο κοινό του ITV για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου 1985 ενώ το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε την   1η Νοεμβρίου 1986. Σύνολο επεισοδίων 30. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 αρχές των 90 s . Στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής ένας Νεοϋορκέζος αστυνομικός και σκληρό αντράκι, ο James Dempsey (Michael Brandon) βρίσκεται να δουλεύει για στη Scotland Yard παρέα με μια όμορφη αλλά έξυπνη ξανθούλα Αγγλίδα με μπαμπά Λόρδο, την Harriet Makepeace (Glynis Barber). Και μόνο για τη  Makepeace θα της έβαζα 10/10.  Στη σειρά ο Dempsey οδηγεί μία Mercedes 450 SL ενώ η Makepeace ένα  Ford Escort SE Cabriolet Series 1 RS Turbo. Οι πρωταγωνιστές παντρεύτηκαν το 1989 και από τότε ζουν στις ΗΠΑ. IMDb Όλα τα επεισόδια υπάρχουν στο  youtube  αλλά χωρίς υπότιτλους

Endeavour

Η σειρά προβάλλεται στο ITV από το 2013 και έως σήμερα είδαμε σε 5 κύκλους, 23 επεισόδια. Η καλή η μέρα από το πρωί φαίνεται ή μήπως όχι. Παρακολουθώντας το Morse στα πρώτα του βήματα στην αστυνομία της Οξφόρδης (που αλλού;) δε μπορείς να μην αναρωτηθείς  «πως αυτό το συνεσταλμένο παιδί έγινε κατόπιν ο Morse που όλοι ξέρουμε». Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου.  Προστατευόμενος του προϊσταμένου του   DI Fred Thursday ( Roger Allam ) ο DC Endeavour Morse ( Shaun Evans ) κάνει μια δύσκολη αρχή, αμφισβητούμενος από όλο το τμήμα και πιο πολύ από τον Chief Superintendent Reginald Bright (Anton Lesser) που πιο πολύ τον λες ποντικομαμή παρά καλοκάγαθο γεράκο.  Σιγά αλλά σταθερά όμως ξεδιπλώνει τα ταλέντα του και ιδίως αυτό με τις γυναίκες. Εκεί που δείχνει να μην τα καταφέρνει είναι με την κόρη του προϊσταμένου του τη Joan Thursday (Sara Vickers) παρόλο που υποβόσκει μια αμοιβαία έλξη. Παρατηρεί τα πάντα, αναλύει τα πάντα και ανακαλύπτει το κρυμμένο μοτίβο ακόμα και όταν πρόκειτα